Справжній український борщик став нематеріальною спадщиною ЮНЕСКО. Тепер точно кожна господиня повинна вміти його готувати.
А якщо ви вже вмієте це робити і у вас є навіть свій фірмовий рецепт, то чому б не урізноманітнити борщове божевілля новим способом приготування?
Звичайно, є певні регіональні особливості приготування цієї страви, наприклад, додавання риби замість м'яса у південних регіонах України. Шеф та експерт реаліті Нового каналу "На ножах" Алекс Якутов виріс на рибному борщі, адже дитинство провів у Маріуполі, біля Азовського моря. Він поділився маріупольським рецептом цієї страви.
"Він вийде нереальним! Тому що в ньому є бички і багато томатів. А як ви знаєте, це смачний тандем, – каже Алекс. – Тож їжте та насолоджуйтесь неперевершеним українським борщем із південними нотками! Смачного!"
Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Плюс 2361 грн на картку щомісяця: хтось із пенсіонерів у 2025 році отримає солідний бонус
Хто не виконає вимоги ПФУ – залишиться без пенсії: кому призупинять виплати
В Україні 60-річні більше не зможуть вийти на пенсію: коли та як зміняться вимоги до стажу
ІНГРЕДІЄНТИ:
• Сушений бичок – 10 шт.
• Свіжий бичок – 10 шт.
• Морква – 3 шт.
• Цибуля – 2 шт.
• Часник – голівка
• Корінь петрушки – 1 шт.
• Буряк – 1 шт.
• Перець "білозірка" або "капі" – 1 шт.
• Помідори – 1 кг
• Молода капуста – невеликий качан
• Картопля – 0,5 кг
• Сіль перець, лимонний фреш – за смаком
• Кріп та петрушка – 200 г
• Рослинна олія – для смаження
Спосіб приготування:
1. Солоний сухий бичок промиваємо та замочуємо у воді на ніч, щоб риба віддала сіль.
2. Вранці очищаємо від нутрощів і зябер. Кидаємо в каструлю, заливаємо водою та ставимо на маленький вогонь. Додаємо цілу цибулину, голівку часнику, стебло селери та моркву.
3. Коли вода закипить, кидаємо гілочки від свіжих помідорів. Це потрібно, щоб вийшов насичений томатний аромат. Разом варимо 2-3 години.
4. Коли приготується бульйон, проціджуємо його, залишивши тільки навар. Все інше відправляємо у відро для сміття. Відварені бички теж не потрібні.
5. Чистимо і ріжемо картоплю, додаємо в бульйон і варимо разом.
6. Тим часом перебиваємо помідори блендером в однорідну масу.
7. Нарізаємо соломкою моркву, цибулю, корінь петрушки, буряки. Обсмажуємо на сковороді. Додаємо нарізаний перець та ще трохи готуємо разом. Останніми вливаємо помідори та тушкуємо овочі хвилин 30.
8. Коли картопля в бульйоні звариться, висипаємо в нього засмажку. Доводимо до смаку сіллю, перцем, цукром, лимонним фрешем.
7. Капусту нарізаємо соломкою. Відправляємо у каструлю. Додаємо зелень і даємо разом трохи прокипіти.
8. Тим часом на сковороді обсмажуємо свіжі бички з двох сторін до хрусткої скоринки.
9. Наливаємо борщ у тарілку і кладемо туди обсмажену рибку. Так і подаємо.
Нагадаємо про рецепт радянського хлібного квасу, як із жовтої бочки – втамує спрагу за пару ковтків.
Раніше ми повідомляли, що Євген Клопотенко законсервував огірки з імбиром – запевняє, що так смачніше.