Яйця вважаються цінним джерелом різноманітних корисних вітамінів, мінералів та інших поживних речовин.

Однак, на жаль, є помилкова думка, що слід вживати сирі яйця. Насправді така практика може бути небезпечною для здоров'я людини. Фахівці попереджають, що основним ризиком споживання сирих яєць є можливе зараження бактерією сальмонели. Про це повідомляє Live Strong.

Яйця Орсіні / фото: скріншот Youtube

Ця небезпечна бактерія може утримуватись у кишечнику птиці до того, як утворюється шкаралупа яйця. Відповідно, внутрішня частина сирого яйця вже буде заражена. Як і шкаралупа.

Якщо людина заразиться сальмонелою від сирих яєць, у неї можуть виникнути такі симптоми: діарея, блювання, лихоманка, спазми у животі. Найбільшу небезпеку інфекція становить для дітей до 5 років, літніх людей старше 65 років і тих, чий імунітет ослаблений. Крім ризику зараження виявляється, що організм не може повноцінно засвоїти білки та вітаміни із сирих яєць. Зокрема, людина здатна засвоїти близько 50% білка із сирого яйця, тоді як із вареного засвоюється 90% білка.

Популярні новини зараз

Мама найважчої людини Великобританії в паніці – не може поховати 317-кілограмового сина

Встановлення інвалідності буде проходити по новому: які документи готувати для МСЕК

Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук"

На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось

Показати ще

Причиною є наявність у сирих яйцях ферментів, які блокують засвоєння білка. Теплова обробка руйнує ці ферменти-інгібітори.

Курячі яйця. Фото: скрін youtube

Схожа ситуація з вітаміном біотином (В7). У сирих яйцях міститься білок авідин, який пригнічує засвоєння біотину організмом людини. А ось варені яйця його не містять.

Звичайно, в сирих яйцях все ж таки містяться корисні речовини - каротиноїди, вітамін А (для здоров'я очей), холін (важливий для профілактики інсультів). Однак співвідношення користі та ризику явно не на користь сирих яєць. Тому дієтологи радять повністю відмовитися від їх вживання і віддавати перевагу варінню, смаженню або запіканню яєць. Це максимально збереже всі корисні властивості.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.

Нагадаємо, додавайте це в чай ​​і забудете про хвороби: імунітет стане "залізобетонним"

Як повідомляв "Знай.ua", радієте рецептори, але ставите під удар здоров'я: що відомо про небезпечні властивості оселедця.

Знай.uа писав, запорука здоров'я – вершкове масло? Розкрито дивовижні властивості звичного нам продукту