Борщ – одна з найвідоміших та найулюбленіших українських страв, яка навіть внесена до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Часто буває ситуація, коли повну каструлю наваристого та ситного борщу одразу з'їсти не вдається. Тож доводиться залишати його "на потім". Однак термін зберігання цієї смачної та поживної страви, навіть у холодильнику, досить обмежений. Фахівці заявляють, що тримати борщ у холодильнику можна максимум на добу, при температурі 2-5 градусів.

Борщ без м'яса, скріншот: YouTube

Втім, на те, скільки часу борщ зможе зберегти відповідні смакові якості та їстівність, впливає низка факторів, за сприятливого поєднання яких страва може зберігатися до 72 годин.

Чинники, що впливають термін придатності борщу:

Популярні новини зараз

Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками

Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Показати ще
  1. Склад продуктів, з яких виготовлено страву. Якщо для приготування борщу використовувалися лише свіжі та незіпсовані продукти, то страва зберігатиметься довше. Інакше – швидко зіпсується.
  2. Тип посуду, в якому зберігається борщ. Не всі ємності призначені для тривалого зберігання їжі.
  3. Умови охолодження борщу перед тим, як помістити його в холодильник. Гаряча страва може призвести до псування як самої їжі, так і холодильника.

Борщ без м'яса, скріншот: YouTube

Борщ на м'ясному бульйоні можна зберігати до 3 діб. А ось страви з копченостями чи грибами – не більше двох днів. Оцет, сіль та лимонний сік є природними консервантами, але їх не слід додавати зайво. Капуста може продовжити термін зберігання борщу до 2 днів, а от зелень або овочі на кшталт ріпи втрачають свіжість за добу.

Ознаками того, що борщ зіпсувався, є різкий кислий запах, зміна кольору, утворення піни та бульбашок на поверхні під час кип'ятіння.

Нагадаємо, дуже смачне латте можна зробити і вдома: класичний рецепт кави без кавоварки

Як повідомляв "Знай.uа", заряд бадьорості на ранок: 6 продуктів, які розбудять краще за каву

Знай.ua писав, як "очистити" курятину від антибіотиків перед тим, як приготувати суп: здоров'я скаже вам спасибі