Гірос – страва, дуже схожа на добре відому українцям шаурму, або, якщо точніше, донер – метод приготування м'яса на рожні.
Якщо в Туреччині донер часто подавали на тарілці з рисом, а на наших теренах його завертають у лаваш, то в Греції його подають у піті з традиційним йогуртовим соусом дзадзики.
Найбільша перевага гіроса в тому, що всі інгредієнти можна приготувати заздалегідь, а потім швиденько зібрати цей грецький бутерброд. Відмінна страва для ситного перекушування, вечері або пікніка. Гірос – це спеції, в яких господині маринують м'ясо. Саме вони дають весь смак.
Інгредієнти:
Для гіроса:
0,5 ч.л. зіри
0,5 ч.л. коріандру
1 ч.л. сухого чебрецю
1 ч.л. сухого майорану
1 ч. л. сухого орегано
0,5 ч. л. меленого червоного перцю
2 ст. оливкової олії
Гороскоп на 21 листопада для всіх знаків Зодіаку: час покінчити з мотлохом у голові та справах настав
Ощадбанк скасував обмеження для власників карток: що стане безкоштовним
Є умова, вводять ліміт на 30 днів: що буде з тарифом на світло з 1 грудня
Мобілізацію урівняли для всіх: українцям оголосили вердикт щодо економічного бронювання
Для начинки:
200-250 г свинини (корейки, шиї)
1 невелика цибулина
0,5 стиглого помідора
зелень (петрушка або кріп за бажанням)
Для соусу дзадзіки:
200 г йогурту (бажано грецького)
1 середній огірок
1 ст. оливкової олії
1 великий зубчик часнику
сіль, чорний перець
Приготуйте суміш спецій у ступці, додайте олію і розмішайте.
Вимийте м'ясо, обсушіть та наріжте на тонкі смужки. Додайте суміш спецій і добре "замісити" м'ясо, щоб воно все покрилося спеціями. Закрийте плівкою і дайте постояти м'ясу 1-2 години, можна і ніч.
Для соусу: поріжте на дрібні кубики огірок, присоліть і відставте дати сік.
У йогурт налийте олії, насипте солі, чорного перцю, часнику через часнику і відкладіть. Сік огірка злийте. Крім того, відіжміть кубики огірка в соусі зайва волога не потрібна. Потім додайте в соус і добре розмішайте. Можна зберігати у холодильнику 2-3 дні.
На розігрітій олії посмажте цибулю, порізану півкільцями, до легкої золотистості, а потім додайте м'ясо і смажте на середньому вогні 10-15 хвилин. М'ясо має залишитися м'яким.
Збирайте: зробіть розріз у питі, покладіть туди м'ясо, кілька часточок помідора, потім кілька ложок соусу. Далі – зелень. Ваш гірос готовий до вживання!
Нагадаємо, що після цього ви довго не захочете борщ і навіть окрошку: рецепт картопляного крем-супу від якого ще й худнуть.
Раніше ми повідомляли про "депресивний торт": простий рецепт смакоти, який і люблять, і ненавидять американці.