Гречка – один із найдавніших харчових продуктів, які здавна культивуються в українських землях. Існує припущення, що в Київську Русь ця культура потрапила з Візантії, про що свідчить і її назва, похідна від слова "грецька".
Однак прабатьківщиною цієї рослини вважається Китай, де гречка відома вже понад п'ять тисячоліть і залишається популярним продуктом до сьогодні.
Поширенню гречки біля Київської Русі сприяли великі площі земельних угідь. Крім того, гречка не виснажує ґрунт, на відміну від багатьох інших культур, а після збирання врожай добре зберігається.
Проте в інших країнах Європи і, тим більше, в Америці гречка ніколи не була такою популярною, як в Україні. Причина полягає в тому, що в давнину через невибагливість і швидке зростання цієї рослини європейці та американці розглядали її... скоріше як корм для худоби, ніж їжу для людей.
Не тільки комендантська година: запроваджують нові нічні обмеження
Термін до 31 грудня: пенсіонерів закликали зробити це, щоб не втратити пенсію
Спишуть з картки всі гроші: у ПриватБанку терміново звернулися до всіх клієнтів
Стане головним полем бою: генерал назвав місто, на яке рф готує масштабний наступ
У ряді країн, зокрема Португалії, Іспанії, Франції, Бельгії, Німеччини, гречку називали "арабською" або "язичницькою" культурою.
І досі в цих регіонах гречана крупа вважається надто гіркою і непоказною, а в Індії її навіть називають "їжею бідних" або "чорним рисом". На відміну від української традиції обсмажування гречки, в Індії її споживають необробленою.
Нагадаємо, жінка "забула" про сніданок, обід та вечерю і схудла на 50 кг: яку методику вона обрала
Як повідомляв "Знай.uа", до літа залишився місяць, а ви не при параді: як ефективно позбутися целюліту
Знай.uа писав, так готувала мама в дитинстві: рецепт печінки з цибулею та яйцем