Є багато небезпечних речовин, які можуть бути в нашій кухні, і про які ми навіть не замислюємося. Однією з таких несподіваних загроз є мука.

Це проста сипуча речовина, яку ми щодня використовуємо для приготування їжі, за певних умов може стати вибухонебезпечною... Про це повідомляє IFLScience.

Борошно у супермаркеті, фото Знай.ua

Вчені пояснюють, що борошняний пил, який утворюється при обробці борошна, здатний спалахувати і вибухати при досягненні критичної концентрації в повітрі. Історія знає численні випадки, коли на харчових підприємствах, де використовуються великі обсяги борошна чи інших вуглеводних порошків, траплялися потужні вибухи, спричинені займанням хмар борошняного пилу.

Одним із найбільш резонансних інцидентів стала пожежа на заводі в Оксфордширі в 1981 році, де під час виробництва заварного крему стався вибух через переповнений контейнер з кукурудзяним крохмалем. Цей випадок показує, наскільки небезпечним може бути навіть звичайне борошно у великих кількостях.

Популярні новини зараз

Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: за що покарають деяких чоловіків

Пенсіонери отримають значну доплату до пенсії: кому і скільки добавлять найближчим часом

Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Показати ще

Борошно, скріншот: YouTube

Проте вчені запевняють, що для домашнього використання ризику вибуху борошна практично немає. Для цього потрібна величезна концентрація борошняного пилу в замкнутому просторі, якого неможливо досягти на звичайній кухні. Тільки промислові підприємства змушені вживати спеціальних запобіжних заходів, таких як використання потужних пилососів, ретельний контроль за залишками пилу та суворі протипожежні норми.

Нагадаємо, відмовтеся від цих продуктів: яка їжа може вкоротити нам життя

Як повідомляв "Знай.uа", "їжа бідних" та корм для худоби: чому в Європі та США не їдять гречку так, як в Україні

Знай.ua писав, без м'яса теж може бути смачно: рецепт ароматного супу з черемшею