Ковбаса була і залишається однією з найпопулярніших м'ясних страв на українському столі. Однак не секрет, що домашня, виготовлена ​​власноруч ковбаса, значно якісніша і натуральніша за ті вироби, які представлені на полицях сучасних супермаркетів.

Саме тому, купуючи ковбасу в магазині, дуже важливо звертати увагу на склад продукту та його сортність.

Черга за ковбасою в магазині

В Україні подібні вироби поділяються на кілька сортів: перший, другий та вищий за державним стандартом (ДСТУ). Чим нижчий сорт, тим більше в ковбасах може бути різноманітних харчових добавок, таких як крохмаль, глутамат натрію, емульгатори, стабілізатори і т.д.

Ковбаси вищого ґатунку, виготовлені за ДСТУ, не повинні містити цих компонентів, хоча можуть містити аскорбінову кислоту, коптильні препарати та нітрит натрію.

Популярні новини зараз

Вийдуть на пенсію навіть без робочого стажу: кому з українок доступний несподіваний привілей

Не бери слухавку: шахраї дзвонять саме із цих номерів - і ти вже в їхній пастці

Повісток можна не боятися: низку українців звільнять у липні від мобілізації – кому пощастить

ТЦК висунули нову вимогу: стосується водіїв – відмова не приймається

Показати ще

Експерти вважають, що найбільш безпечною для споживання є якісна варено-копчена ковбаса, або так звана "варьонка".

Ціни на ковбасу. Фото: скрін youtube

На відміну від копчених та напівкопчених виробів, вона проходить менше технологічних обробок і не насичується шкідливими канцерогенами. Втім, не слід забувати про помірності у її вживанні – добова норма, що рекомендується, становить близько 50 грамів.

Щоб перевірити якість "вареної" ковбаси, є кілька простих домашніх способів. Наприклад, можна порізати її на шматочки, залити водою - справжня якісна "варьонка" має потонути. Якщо вона випливе, це може свідчити про наявність небажаних компонентів, таких як поліфосфати, соєва клітковина або крохмаль.

Іншим способом перевірити наявність крохмалю є капнути на шматочок ковбаси кілька крапель йоду. Якщо він посиніє або почорніє, це означає високий вміст крохмалю у виробі.

Нагадаємо, три ідеальні інгредієнти в котлеті, якщо ви втомилися від їхнього "звичайного смаку": ви такого не очікували

Як повідомляв "Знай.ua", ковбаски теж можна і потрібно маринувати: секретний рецепт для пікніка, замінить будь-який шашлик

Знай.ua писав, які частини курки не підійдуть для бульйону - ви повинні це знати, щоб не зробити організму "бо-бо"