Гашену оцтом соду використовують у рецептах приготування багатьох кондитерських виробів. Однак не завжди випічка піднімається та виходить в результаті бажаної якості.
Соду, дріжджі, пекарський порошок використовують для того, щоб при приготуванні випічки, млинців та оладок досягти максимальної пишності, ніжності та легкості готового виробу. Сода, наприклад, розпушує будь-який виріб у два етапи.
На першому етапі він стикається з кислим середовищем оцту, тоді відбувається хімічна реакція виділення бульбашок газу. На другому етапі сода продовжує розпушувати виріб у той момент, коли він нагрівається під час випікання.
Зазвичай соду гасять оцтом, використовуючи ложку або склянку. У цей момент відбувається бурхлива реакція виділення вуглекислого газу. Однак цей процес відбувається в ложці поза тестом, тому він абсолютно нічого не розпушує. Відповідно, перший етап розпушування втрачено.
Правила нарахування "комуналки" зміняться: українці самі визначатимуть суми у квитанціях
Кожен десятий робить це замість сексу: дослідники показали невтішну статистику
Пенсіонерам виплатять надбавки понад 600 гривень у липні: хто та як може отримати
Водії масово отримують штрафи після спілкування з патрульними: за що карають навіть без порушень
Як правильно гасити соду?
Соду потрібно всипати в суміш інгредієнтів тіста, поки не додано борошно і полити оцтом. Після цього перемішайте. Відбудеться реакція, вуглекислий газ, що розпушує, залишиться в тесті.
Інший спосіб: додати соду до сухих інгредієнтів тіста, а оцет - рідких. Перемішати в окремих ємностях сухі інгредієнти разом із содою та рідкі разом із оцтом. А потім їх перемішати.
Реакція відбудеться всередині тесту, вуглекислий газ збережеться і працюватиме. У той же час оцет можна не додавати, якщо в складі тесту присутні в достатній кількості кислі продукти (сметана, кисляка, лимонний сік).
Нагадаємо