Гашену оцтом соду використовують у рецептах приготування багатьох кондитерських виробів. Однак не завжди випічка піднімається та виходить в результаті бажаної якості.

Соду, дріжджі, пекарський порошок використовують для того, щоб при приготуванні випічки, млинців та оладок досягти максимальної пишності, ніжності та легкості готового виробу. Сода, наприклад, розпушує будь-який виріб у два етапи.

харчова сода, ілюстративне фото з вільних джерел

На першому етапі він стикається з кислим середовищем оцту, тоді відбувається хімічна реакція виділення бульбашок газу. На другому етапі сода продовжує розпушувати виріб у той момент, коли він нагрівається під час випікання.

Зазвичай соду гасять оцтом, використовуючи ложку або склянку. У цей момент відбувається бурхлива реакція виділення вуглекислого газу. Однак цей процес відбувається в ложці поза тестом, тому він абсолютно нічого не розпушує. Відповідно, перший етап розпушування втрачено.

Популярні новини зараз

Синоптики зробили прогноз погоди на кінець тижня – не для людей зі слабкими нервами

Мінімальна пенсія у 2025 році: чи зростуть суми та як вона визначається

Стаж, середня зарплата та мінімалка: які сюрпризи готує пенсійна система у 2025 році

Допомога на поховання пенсіонера: розмір виплат у 2025 році

Показати ще

Харчова сода, фото pravda

Як правильно гасити соду?

Соду потрібно всипати в суміш інгредієнтів тіста, поки не додано борошно і полити оцтом. Після цього перемішайте. Відбудеться реакція, вуглекислий газ, що розпушує, залишиться в тесті.

Інший спосіб: додати соду до сухих інгредієнтів тіста, а оцет - рідких. Перемішати в окремих ємностях сухі інгредієнти разом із содою та рідкі разом із оцтом. А потім їх перемішати.

Реакція відбудеться всередині тесту, вуглекислий газ збережеться і працюватиме. У той же час оцет можна не додавати, якщо в складі тесту присутні в достатній кількості кислі продукти (сметана, кисляка, лимонний сік).

Сода, оцет, фото з відкритих джерел

Нагадаємо