Староукраїнський борщ – це український буряковий суп. Спробуйте приготувати його та відкрийте для себе щось нове у звичній страві. Спочатку приготуйте буряковий квас, а коли він буде готовий, починайте приготування борщу.
Інгредієнти:
Для квасу:
- 3-5 буряків
- 1 літр теплої води
- 1,5 столові ложки солі
- 1 столова ложка цукру
- тертий пастернак (за смаком)
- спеції: петрушка, кріп, насіння коріандру (за смаком)
- 2 скибочки темного житнього хліба
Для борщу:
- 700 мілілітрів квасу
- 1 качан капусти
- 1 кг буряків
- 1 кг свинячих реберець (з кістками)
- 225 г жиру
- 2 цибулини цибулі
- сметана для прикраси (за смаком)
Готові:
1. Насамперед необхідно приготувати квас. Для цього ретельно промийте та очистіть буряк, потім наріжте його шматочками довільної форми та помістіть у миску. Виберіть зручну ємність, тому що в ній квас деякий час блукатиме. Найкраще для цієї мети підійде скляна банка об'ємом 1,5-2 літри.
2. Шматочки буряка покласти в банку, зверху залити теплою водою (близько 1 літра); додати сіль та спеції. Додавання цукру та житнього хліба дуже важливе, оскільки ці інгредієнти значно прискорюють процес бродіння.
3. Тепер усі інгредієнти для квасу змішані і потрібно почекати 2-3 дні. За цей час відбудеться природна ферментація. Головне, залишити банку із сумішшю у приміщенні з температурою (15-25 градусів Цельсія) і накрити тонкою тканиною.
4. Далі можна переходити безпосередньо до приготування старовинного українського борщу. Візьміть велику каструлю, покладіть на дно свинячі реберця і залийте водою. Варіть бульйон на повільному вогні 2 години, періодично знімаючи піну.
5. Дістаньте м'ясо, зріжте кістки та залиште в окремій мисці. Поверніть кістки в каструлю та варіть бульйон ще годину. За цей час кількість води має зменшитися вдвічі.
6. Процідіть бульйон, щоб видалити залишки піни та дрібні фрагменти кісток. Капусту наріжте тонкими смужками, а буряки натріть на тертці. Додайте в бульйон овочі та м'ясо без кісток та варіть борщ після закипання 30 хвилин на повільному вогні.
7. Приготуйте засмажку для борщу. На сковороді обсмажте сало нарізане дрібними кубиками до золотистого кольору. Одну половину сала влийте в борщ разом із буряковим квасом, а в іншій половині обсмажте дрібно нарізану цибулю.
8. Додайте в борщ готову засмажку, все добре перемішайте та додайте спеції до смаку. Продовжуйте варити страву на повільному вогні ще 15 хвилин, потім дайте настоятися борщу в теплому приміщенні протягом години.
Гороскоп на 21 листопада для всіх знаків Зодіаку: час покінчити з мотлохом у голові та справах настав
Є умова, вводять ліміт на 30 днів: що буде з тарифом на світло з 1 грудня
"Ощадбанк" блокує пенсійні картки: хто може втратити останні копійки
По 3600 грн на руки три місяці поспіль: кільком категоріям українців виплатять допомогу
Раніше ми розповідали, як приготувати Найсмачніша аджика з волоських горіхів: "Гамарджоба генацвале" скажуть все, рецепт
Також вам буде цікавий рецепт Ідеальне жарке з картоплею та м'ясом: рецепт страви, яка завжди підійде для вечері