Історичні записи та археологічні знахідки свідчать про багаті та різноманітні харчові уподобання Центральної Наддніпрянщини в період Київської Русі.

Кухня включала:

  • Домашнє м'ясо (свині, вівці, кози, корови, телята).
  • Домашній птах (кури, гуси, качки, голуби, тетеруки, куріпки).
  • Перероблені зернові продукти
  • Різні овочі.

Особливо виділялися городні овочі, такі як свіжа та квашена капуста, буряк, редиска, морква, огірки та гарбуз.

Пізніше українська кухня ставала дедалі різноманітнішою — традиційними стали борщ та інші страви. Кров'янку (кровянку) готували з крові тварин, а мед цінували, створюючи різноманітні безалкогольні та бродильні напої.

Ось 8 відмінних рис української національної кухні, які відрізняють її від інших кухонь.

Популярні новини зараз

Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією

Зміни у тарифах: мобільний оператор Lifecell зробив важливе оголошення

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще

Пироги та випічка

Хлібобулочні вироби з кислого житнього та пшеничного борошна здавна були затребувані українцями. До них відносяться пироги, коровай (святковий хліб), а також страви з прісного тіста – пельмені, галушки, млинці, кисіль (підсолоджене фруктове пюре, загущене картопляним крохмалем), каша, хліб з маком та медом, кутя.

Знайти іншу кухню, яка цінує пироги так само високо, як і українська, складно. Переважна більшість пирогів в українській кухні багато хто пов'язує з наявністю в більшості господарств печу (традиційної української печі з цегли або каменю, призначеної для обігріву приміщення та/або приготування їжі).

Варити та тушкувати замість смаження

Як відомо, метод первинної термообробки залежить від конструкції печі. Тому найбільш поширеними способами приготування їжі були варіння, гасіння та запікання. Крім того, люди пекли каші, м'ясні страви та різні запіканки.

В результаті люди звикли до вареної, тушкованої та запеченої їжі. Навіть торговці сіллю (чумаки), що перевозили сіль із Криму та Приазов'я, рили в землі тимчасові ями та готували традиційні страви на кшталт кулішу (каші з борошна та сала) чи пельменів. Навіть коли полювали на дичину, м'ясо найчастіше варили, а не смажили на рожні.

Цибуля та часник

Запорукою кулінарної різноманітності українських страв є поєднання різних способів приготування, використання різних жирів та використання місцевих спецій, таких як цибуля, часник, хрін, кріп та петрушка. Інші прянощі, такі як перець, кардамон, гвоздика та кориця, були запозичені пізніше, у 16-17 століттях.

Традиційні напої

Українська кухня може похвалитися унікальними безалкогольними та алкогольними напоями, такими як медовуха, квас, збутні (настоянка з меду, прянощів і запашних трав), узвар (солодкий компот із сухофруктів та ягід). Горілка – українська горілка, що виникла у 15 столітті.

Здорові овочі

В українській кухні традиційно в салатах та вінегретах використовують нарізані овочі, а не рубані суміші. Практика використання салатів та виноградників, запозичена із західноєвропейської кухні, виникла значно пізніше, у XIX столітті.

Схильність до вегетаріанства

М'ясні страви довгий час вважалися святковими та не вживалися українцями щодня ще до минулого сторіччя. Страви з круп та борошна часто доповнювалися рибою, грибами, лісовими ягодами, овочами, молоком.

Зосередьтеся на супах

Супи відігравали центральну роль в українських будинках. Спочатку бульйон із зеленню, пізніше борщ, супи, солянка, куліш та інші страви, переважно засновані на рослинних інгредієнтах, вживалися щодня, хоча б один раз.

Буряк у меню

Український борщ – перша страва, яка спадає на думку при згадці буряків. Буряк також часто використовують у салатах та гарнірах, а столові буряки яскраво-червоного кольору особливо цінують за смачну та святкову привабливість.

Як і будь-якій іншій кухні, українські кулінарні традиції зазнають постійних змін. Хоча деякі страви можуть втратити популярність, інші повертаються на кухні і сьогодні подобаються людям. Незважаючи на природу української кухні, ці вісім принципів продовжують формувати місцеві рецепти, наповнюючи їх новими діями та інгредієнтами, зберігаючи при цьому унікальність.

Раніше ми розповідали, що Світле свято наближається: коли у 2024 році Україна відзначатиме Трійцю

Також вам буде цікавий рецепт Ячневі котлети, які замінять м'ясні і ви навіть не помітите різницю: рецепт для Великого посту